duminică, 28 iulie 2013

Date biografice




ION PODOSU

- date biografice -



Ion Podosu s-a născut la 7 Iulie 1953, în comuna Movila Banului, judeţul Buzău. A absolvit, în anul 1978, Facultatea de Filologie (secţia Română-Spaniolă) a Universităţii „Babeş – Bolyai”, din Cluj-Napoca şi, din acelaşi an, este profesor de Limba şi Literatura Română la Liceul pentru Deficienţi de Vedere, din aceeaşi localitate.
Pe lângă activitatea didactică, desfăşoară o bogată şi variată activitate culturală în cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din România, al cărui vicepreşedinte este din anul 2005, iar din anul 2007 a devenit membru în Comisia de Cultură şi Educaţie a Uniunii Europene a Nevăzătorilor.
A debutat cu poezie şi critică literară în Revista „Echinox” (1977), participând, totodată, şi la întrunirile Cenaclului de pe lângă această Revistă literară. A participat, de asemenea, la Cenaclul literar-artistic „Octavian Goga”, de pe lângă Casa Corpului Didactic Cluj, cenaclul respectiv fiind constituit din cadre didactice de diferite specialităţi, din judeţul Cluj. A publicat şi publică, în continuare, în Revistele: „Familia”, „Vatra”, „Tribuna”, „Cetatea Culturală”, „Litera Noastră” ş.a.
În volum, a debutat cu poezie, publicând în anul 1997 volumul intitulat „Poduri peste ceaţă”, Editura Leka Brâncuş. În anul 2011, a publicat volumul de poeme „Apa glasului”, la Editura Limes, Cluj-Napoca.
Din tematica eseisticii şi a criticii literare a scriitorului Ion Podosu, semnalăm volumele: „Universul prozei lui Vasile Voiculescu”, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2007, precum şi „Ion Vinea – un melancolic al avangardei româneşti”, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2010.
I-au apărut, de asemenea, aceluiaşi scriitor, şi numeroase grupaje de poeme în mai multe antologii: „Constelaţia Homer” (1997), „Paşi în iarba ninsă” (2000), „Ochiul de litere” (2002), „Pulbere stelară” (2002), „Antologia poeţilor echinoxişti” (2003), „Miresme de orgă” (2004) etc.
Face şi publicistică, majoritatea articolelor, recenziilor, interviurilor şi eseurilor apărându-i în Revista Asociaţiei Nevăzătorilor din România, „Litera Noastră”, şi este şi realizator al unei emisiuni pentru nevăzători, la Radio Cluj. În acelaşi timp, este colaborator la mai multe instituţii de Radio din localitate şi din ţară.
Scriitorul Ion Podosu este preşedintele Cenaclului literar „Mihail Codreanu”, din Cluj-Napoca.
Din anul 2011, Ion Podosu este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj (www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu